Adacard

FR

EN

NL

Karten en personages

Karten:

Winter

Het vuurvliegje

De klok

AdaCard - De winter

Winter

Tijdens de winter, ziet men niet vaak lieveheersbeestjes omdat ze overwinteren. Aan het einde van de herfst, zoeken ze naar warme plaatsen om te overwinteren.

 

Dan komen ze samen dichtbij boomstammen en kozijnen, vaak aan de zuidse kant waar ze beschermd zijn tegen wind en vorst. Daarna komen ze tijdens de lente massaal uit…

 

De kaart « winter »betekent een waanordekaart voor lieveheersbeestjes behalve indien u het tegenovergesteld beslist.

AdaCard - Het vuurvliegje

Het vuurvliegje

Is het omdat het in de nacht glanst en dat het de wegen van de lieveheersbeestjes verlicht dat het van goede raad wordt beschouwd ?

 

De kaart van het vuurvliegje wordt vaak gespeeld om een concept van wijsheid, tips, kennis, sluwheid of ideën te brengen.

 

Maar natuurlijk en net als voor de andere AdaCard kaarten, is het je verbeelding die beslist. U zult de rijkste toepassingen vinden…

AdaCard - De klok

De klok

Is het een paasklok die eieren loslaat ?

Het lijkt wel maar als het niet past voor het begonnen verhaal wat betekent dit beeld ?

Is het een sterk geluid, een alarm, iemand die aan de deur belt, iemand die geslaan werd en die klokken ziet vliegen rond zijn hoofd ?

Is het een leuk idée, tijd om te eten of zelf met een kwade trauw een ruimteschip?

U kan zoals altijd kiezen…

Kopen

Personages :

De lieveheers-
beestjeslarve

Het lieveheers-
beestje

De bladluizen

De bij

De lieveheersbeestjeslarve

De lieveheersbeestjeslarve

 

We kunnen zeggen dat die gulzig is !

 

Ze kan tot 150 bladluizen per dag eten ! Het is niet duidelijk op de beelden maar de larve ziet niet. Ze voelt de aanwezigheid van bladluizen, nadert en probeert ze te vinden en wanneer ze ze gevonden heeft, slikt ze die gulzig af .

 

We hopen dat ze tijdens hun dagen tog aan iets anders denken !

 

We herkennen ze aan hun blauwe rug en omdat ze geen “coiffe” heeft, in tegenstelling met de volwassenen lieveheersbeestjes van het spel.

Het volwassen lieveheersbeestje

Het volwassen lieveheersbeestje

 

Na zijn ontwikkeling en na 3 tot 5 dagen in zijn pop, komt het volwassen lieveheersbeestje uiteindelijk in onze tuinen.

 

Het heeft ogen, dekschilden (rode schild) en puntjes : soms rood met zwarte puntjes of zwart met rode puntjes.

 

Het houdt natuurlijk nog van bladluizen maar zorgt voor het overleven van zijn nakomelingen die gaan komen. Het zoekt naar plaatsen met bladluizen om zijn eieren te leggen en om voedsel te geven aan zijn nakomelingschap.

 

Het heeft weinig predatoren: het rood op de schild laat denken “er is lekkerder op de markt”. Het lieveheersbeesje moet tog zijn soortgenoten wantrouwen : asiatische lieveheersbeestjes die niet aarzelen om ze aan te vallen, de tuinman die pesticiden gebruikt en mieren die op hun bladluizenkweken waken…

 

Herkenbaar aan hun rode schild en een soort “pet” die ook rood is, resultaat van de verbeelding van onze illustratoren zonder echt rekening te houden met de werkelijkheid.

De bladluizen

De bladluizen

 

De lievelingsvoeding van lieveheersbeestjes !

Ze zijn zacht, zoet, heerlijk… Lieveheersbeestjes houden er bijzonder van, ze kunnen tot 150 bladluizen per dag eten !

 

We hebben ook geprobeerd maar we moeten erkennen dat we minder enthousiast zijn, maar smaken verschillen … Bladluizen kunnen planten koloniseren en het is goed dat lieveheersbeestjes van bladluizen houden ! Welke zijn de lievelingsplanten van bladluizen ?

 

Rozen, kamperfoelie, fruitbomen en struiken en in de tuin basilicum, erwten… Het zou jammer zijn deze hele reeks lekkere planten met insecticiden te bespuiten.

 

Hoewel men niet wenst met voedsel te spelen, gebruik bladluizen als lokaas, bekoring of schat voor lieveheersbeestjes. Ze zijn gemakkelijk herkenbaar : het zijn groene ballen met grote ogen die vaak ongerust lijken…

De bij

De bij

 

De bij en het lieveheersbeestje hebben gemeenschappelijke belangen. Ze zijn beide formidabele bondgenoten van planten en bloemen. Het lieveheersbeestje bevrijdt de planten en bloemen van bladluizen en de bij helpt de bestuiving. Ze is dus absoluut essentieel voor natuur en de ontwikkeling van de flora.

 

Bijna niet agressief, genereus, ze is dus in uw verhaal een bondgenoot van uw lieveheersbeestjes. Tenzij u het tegenovergesteld beslist …

Kopen

©Eric Detaille 2016 • All rights reserved